Bak · Familj

Mormor

Mormor kunde baka, jag minns kakor med rosa kant som hon brukade baka, de var så goda. Finska pinnar och schackrutor är andra favoriter. Det tog flera år innan jag fick veta vad de rosafärgade kakorna kallades och inte fanns de på konditorierna heller. Det är först nu under senare år som jag ser dem igen. Brysselkex, är inte lika goda som de mormor bakade. Mamma bakade aldrig småkakor, hon bakade bara kanelbullar, bullar som doppades i kaffet när de var ett par dagar gamla. Pappa däremot bakade både mjuka kakor och småkakor, ofta bruna kakor skurna på snedden, ingen favorit hos mig. Äppelkaka i lång ugnsfast form var nog hans favorit, för det gjorde han ofta.

I går när vi kom hem från hjulhuset satte jag igång med att baka kakor, hela köket var i kaos där ett tag och jag önskade mig både mer arbetsyta och större ugn. Jag ska inte baka småkakor för jag äter upp dem ganska snart efter de kommit ur ugnen. Det går inte att bara ta en kaka till kaffet, jag äter gärna direkt ur kakburken och slutar inte förrän kakorna är slut. Jag skulle ju rulla fram om jag bakade ofta. Det är likadant med bullar, i synnerhet kalljästa vaniljbullar. Så gott!

Mormor virkade också, hon virkade många överkast på ålderns höst, jag fick ett av henne som ligger på en hylla i garderoben. Det kanske kommer till nytta om 100 år.
En filt av äkta mormorsrutor tog jag tillvara på när jag rensade efter mamma. Mormor hade den låg på kökssoffan. Hon tog reda på varenda liten tåt när hon gjorde den här.

Hemma hos mig ligger filten i en liten träsoffa på övervåningen. Ofta i den soffan sitter lilla b och spanar ut, väntar på att något intressant ska hända. När det så gör talar han gärna om det, högt och intensivt säger han till att nu händer något. I morse 04.30 talade han om att tidningsbudet kommer … I kväll ska jag komma ihåg att stänga igen persiennerna …

I år blir det minimalistiskt med julprylar, endast en adventsstake är framme och jag tror banne mig att det får räcka för denna gång. Jag är redan less på allt vad jul heter. Ja okej, någon julduk kanske jag tar fram också …

Till sist!

Mormor 26/8 1901 – 1/5 1991

6 kommentarer på “Mormor

 1. Mmm … brysselkex, det bakade min mamma. Vad duktig du är som bakar kakor. Det är något jag aldrig gör, däremot bröd av olika slag.
  Oj, oj … kan tänka mig att det blev liv när tidningsbudet kom. Då gäller det att fälla persiennen ikväll. För jag förstår att lilla b gärna håller till på den vackert virkade filten.

  Gillad av 1 person

 2. Bra jobbat med kakorna! Jag är usel på kakbak – kanske beroende av min uppväxt i ett bageri. Farfar var bagare och konditor och jag behövde aldrig lära mig. Var inte intresserad på den tiden och inte nu heller, men jag äter gärna en kaka till kaffet 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja, det förstår jag. Hembakade kakor är ju så gott och jag kan ju inte låta bli att äta så jag avstår gärna att baka. Men ibland måste man bara baka en kaka eller två. Nu har jag lagt dem i frysen till de ska bjudas på. 😄

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s